Yatak

Kaliteli uyku için yapılması gerekenler

Uyku nedir?

Uyku, canlıların doğal dinlenme biçimine verilen isimdir. Bizler için uyku hayati önem taşımaktadır. Hem vücudun dinlenmesini hem de bazı organların kendini yenilemesini sağlayan uyku olmazsa olmaz bir konudur.

Günde kaç saat uyumalıyız?

Ortalama bir uyku saatinden bahsetmek zor olsa da gençlerin günde ortalama 7-8 saat uykuya ihtiyacı varken 60’lı yaşlarda 6 saatlik uykunun yeterli olduğu ortaya çıkmıştır. Uyku o kadar önemli bir konudur ki kişiler uykularını tam olarak alamadıklarında asabi hareketler yapıyorlar ve daha sabırsız oluyorlar. Aynı şekilde normalden fazla uyuyan kişiler de tembellik belirtileri görülebiliyor.

Rahat uyku uyumak için yapilmasi gerekenler

Kaliteli uyku nedir?

Uykuda kalite çoğu zaman göz ardı edilen ve önemsizmiş gibi görülen konulardan biridir. Aslında çoğumuz uykuda kalitenin ne demek olduğunun bile farkında değiliz. Kaliteli uyku, vücudun tam anlamıyla dinlenmesini sağlayan, uykuda geçirilen sürenin her dakikasından vücudun fayda gördüğü, kişilerin uyandıklarında kendilerini oldukça dinç hissettikleri uyku şeklidir.

Rahat ve kaliteli uyku için ne yapmalı?

Uykuda kaliteyi etkileyen ve bu kalitenin yükselmesine neden olan faktörler ise genel hatlarıyla şunlardır:

  • Kaliteli uykunun öncelikli şartı kaliteli bir yataktır. Vücut ağırlığınızı taşıyabilecek, fazla yumuşak ya da fazla sert olmayan yataklar tercih edilmelidir. Yumuşak yataklar vücudunuza zarar verdiği gibi sert yatakta özellikle boyun bölgenizde ve bazı eklemlerde uzun vadede soruna neden olabilmektedir. Sert yatak mı yumuşak yatak mı tercih edilmeli? konusu hakkında detaylı bilgilere geçtiğimiz yazılarda belirtmiştik. Detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ortopedik ve vücudunuza uygun yatakları test ederek almanız oldukça önemlidir.
  • Kaliteli uyku için önemli bir diğer etken ise kullandığınız yastıktır. Öncelikle tercih edeceğiniz yastık vücudunuzun dik konumda kalmasına ve boyun bölgenizin dengede durmasına yardımcı olmalıdır. Fazla yumuşak ya da fazla sert yastıklardan kaçınılmalıdır. Kaliteli uyku için nefesimizi rahat alıp vermeliyiz bunun için de yastık tercihine mutlaka dikkat etmeliyiz.
  • Yatmadan önce bir şeyler yenilmemelidir. Yatmadan önce yenilen yiyecekler sindirim sorunlarına neden olacak ve bu da hem fazla kilo sorununa hem de uyku düzensizliğine neden olacaktır. Kişilerin sık sık uyanması da bundan kaynaklanabilmektedir.
  • Yatmadan önce asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Asitli içecekler mideye zarar verebileceği ve sindirimi zorlaştıracağı için yatmadan bi kaç saat öncesinden itibaren asitli içecekler içilmemelidir.
  • Rahat uyku için önemli bir faktör uyku pozisyonumuzdur. Sırt üstü yatan kişiler genelde horlama sorunuyla karşılaştıkları için uykuları bölünmekte ve nefes alış verişleri zorlanmaktadır. Bu sebeple yapılması gereken bacakları tam uzatarak rahat ettiğiniz bir tarafa yatmanız olacaktır.
  • Kaliteli uyku için dikkat edilmesi gerekenler içerisinden önemli diğer bir faktör de yatmadan önce günlük tarzında yazılarla kendinize o günkü olaylar için belirli bir süre ayarlamaktır. Böylece uyku esnasında daha rahat edersiniz ve daha kolay uykuya dalabilirsiniz.
  • Rahat uyku için uyuduğunuz odanın uyumadan hemen önce havalandırılmasına ve ferah olmasına da dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Uyuduğunuz oda ses yalıtımına sahip olmalıdır. Dışarıdan gelebilecek sesler ne kadar engellenirse uyku kaliteniz de o kadar artacaktır.
  • Uyuduğunuz odada ışığın hiç olmaması ya da az olması önemlidir. Genellikle uyuduğunuz odada kalın perde kullanmanız avantajınıza olacaktır.
  • Mecburi durumlar dışında aynı saatte uyuyup uyanmak da oldukça önemlidir.

Uykunun kaliteli olması için daha birçok madde sıralayabiliriz ancak uzmanlar genel anlamda bu önerileri sunmaktadır. Eğer tüm bu önerilere maksimum seviyede dikkat edersek uykumuzun ne kadar verimli ve kaliteli olacağını fark etmemiz uzun sürmeyecektir. Kaliteli uyku sayesinde gün içerisinde daha verimli çalışmak ve psikolojik olarak da daha rahatlamış hissetmemiz mümkündür.

Kategori: Genel

Benzer Konular

Yatak odası takımları ve fiyatları

Yatak odası takımları ve fiyatları

Günümüzde yatak odası takımları keskin hatlardan çıkıp daha dairesel formlara sahip olmaya başlamıştır. Dairesel formlar...

Yatak odası modelleri ve fiyatları

Yatak odası modelleri ve fiyatları

Moda da her geçen yıl bir önceki yıla nazaran değişiklikler görebilmek mümkündür. Bunlardan biri de...

Yastık seçimi nasıl olmalı?

Yastık seçimi nasıl olmalı?

Doğru yastık nasıl seçilir? Günün bütün yorgunluğunu tam anlamıyla ancak uzandığımızda üzerimizden atabiliriz. Ancak bazen...

Yatak odası dekorasyonu

Yatak odası dekorasyonu

Yatak odası dekorasyonu nasıl olmalı? Yatak odası evin en görkemli yeri olmakla beraber aynı zamanda...

Uyku için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalıdır?

Uyku için ideal oda sıcaklığı kaç derece olmalıdır?

Kaliteli bir uyku ile güne zinde başlayabilir ve bütün günü en yüksek enerjiniz ile geçirebilirsiniz....

Yorum Yazın




Yukarı